Yangın sistemlerinde büyük tehlike! Eğer sahte ürünlerle kurulduysa…

Posted by

Beşiktaş’ın Gayrettepe mahallesinde ‘Masquerade’ isimli gece kulübünde 29 işçinin feci şekilde can vermesine yol açan faciadaki ihmaller zincirinin yanı sıra otomatik yangın söndürme sistemlerinin nasıl işlevsizleşebileceği de görüldü.

Bu konuda en büyük tehlike olarak söndürme sistemlerindeki sahte ürünler gösteriliyor.

SAHTE ÜRÜN YANGINDA DEVREYE GİRMİYOR

Yangın Söndürme Sistemleri Uzmanı Gürkan Danacı, otomatik yangın söndürme sistemlerinin önemine dikkat çekti. Gürkan Danacı, “Yangın söndürme sistemlerinin kurulumunda sahte ve yan sanayi ürünlerin kullanıldığı görülebilmektedir. Bu parçalar sistemin çalışmamasına sebep olabilmektedir. Yangın söndürme tüplerinde orijinal yangın söndürme sıvısı kullanılmadığında veya sistemin yanlış kurulması durumunda sistem devreye girmez; girse bile yangını söndüremez” ifadelerini kullandı.

GAZ YERİNE HAVA!

Yangın söndürme sistemlerinin bakımına da vurgu yapan Danacı, “Piyasada orijinal ürünler yerine yan sanayi ürünlerin kullanıldığını biliyoruz. Yine bu sistemlerde kullanılan gazların da yetkilendirilmiş firmalarda doldurulması gerekiyor. Piyasada gaz yerine su veya hava basıldığına dair birçok örnek gördük.” dedi.

YANGINA TAM MÜDAHALE İÇİN GEREKLİ SİSTEMLER

Doğan Haber Ajansı’na konuşan Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa, eğlence merkezindeki yangında ruhsatlama ve tadilata izin alınmama gibi hususlarda ihmaller zinciri oluştuğunu kaydetti.

Yangın anında yapılabilecekler hakkında bilgi veren Yasa, “Bu yangın özelinde konuşursak, kimyasal maddeden başlayan bir yangın söz konusu. İlk müdahale yapılsa dahi, söndürmekte tam başarı olamama ihtimali yüksek. Çünkü, içeride yüksek miktarda yanıcı madde var. Her tüpün bir söndürme kapasitesi var, kullanılan tüpler 6 kilogramlık olduğundan kapasiteleri çok geniş değil. Bunun için de yönetmeliklere uygun şekilde dizayn edilmiş olan yangın dolabı ya da sabit söndürme sistemleri, yağmurlama sistemleri gibi sistemlerin olması gerekiyordu ki oradaki yangına tam olarak müdahale edilebilsin” sözlerini sarf etti.

4 YILDA BİR DEĞİŞTİRİLMELİ

Yasa, yangın tüpleri konusunda şöyle konuştu:

Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik bunu belirlemiş. Maksimum 250 metrekareye bir tüp olacak şekilde tüp sayısının belirlenmesi gerekiyor. Orada yeteri kadar tüp olsaydı; bir de personelin de bu tüpleri kullanmayı biliyor olması lazım. Tüpü kullanmayı bilmiyorsa, siz istediğiniz kadar koyun. Koyulan tüpün de yanan malzemenin cinsine göre uygun olması gerekiyor. Yangın tüpleri yönetmeliklere göre 4 yılda bir değiştirilmek zorundadır. Aylık kontrollerinin yapılması gerekir. Bir işçinin beyanına göre tüpün bir tanesi çalışmış, bir tanesi çalışmamış.

______________

29 İŞÇİNİN KATİLİ KİM?

29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübünün faciasının altından büyük ihmaller çıkmıştı. Beşiktaş Belediyesi’nin itfaiye raporu olmamasına rağmen 2018 yılında gece kulübünün ruhsatını yenilediği ve bilgileri de hatalı yazdığı tespit edilmişti.

Mekanın sahiplerinin 2006‘da itfaiye raporu almak için İBB itfaiyesine başvurduğu, itfaiye ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucu mekanda tespit ettikleri olumsuzluklar neticesinde mekanın ruhsatını yenilemediği, mekan sahiplerinin de bunun üzerine eski ruhsatla çalışmaya devam ettikleri belirlenmişti.

2018‘e gelindiğinde ise Beşiktaş Belediyesi‘ne yapılan başvuru sonrası itfaiye raporu olmamasına rağmen aynı yıl mekanın ruhsatının Beşiktaş Belediyesi tarafından yenilendiği tespit edilmişti.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir