Afyonkarahisar’da yer alan üç büyük mermer firması, Temmer Mermer, Natura Mermer ve Temmer Eksport, konkordato ilan etti. Bu firmalar arasında özellikle dikkat çeken ise, “Türk Escobar” lakaplı Ürfi Çetinkaya‘nın oğlu Rüstem Çetinkaya‘nın yönettiği Temmer Mermer. Mahkeme, borçlarını ödeyemeyen firmalara konkordato komiserleri atayarak, borçların yeniden yapılandırılmasına izin verdi.
KONKORDATO KARARI UZATILDI
Afyonkarahisar 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Temmer Mermer ve diğer iki firmanın konkordato taleplerini kabul etti. 21 Ağustos 2024 tarihinde verilen mahkeme kararıyla, firmalara tanınan 3 aylık geçici mühlet, 2 ay daha uzatıldı. Bu süre 15 Ekim 2024’te sona erecek.
KONKORDATO KOMİSERLERİ ATANDI
Mahkeme, bu süreçte firmaların finansal durumunu yönetmek ve borçlarını yeniden yapılandırmak için Mali Müşavir Şerife Balta, Avukat Oğuz Kaçan ve Maden Mühendisi Ömer Zontur’u konkordato komiserleri olarak atadı.
TEMMER MERMER’İN ARKASINDAKİ İSİM: RÜSTEM ÇETİNKAYA
1977 doğumlu Rüstem Çetinkaya, İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunu ve 1998 yılında kurduğu Temmer Mermer’in yönetim kurulu başkanı. Çetinkaya, aynı zamanda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) üst düzey görevlerde bulunuyor. Çetinkaya, kısa süre önce gerçekleştirilen “Kafes-44” operasyonunda tutuklananlar arasında yer aldı ve şu an cezaevinde bulunuyor.
GEÇMİŞE DAMGA VURAN OPERASYON
Kamuoyunda büyük yankı uyandıran “Kafes-44” operasyonu, Ürfi Çetinkaya’nın liderliğindeki uyuşturucu şebekesine yönelik olarak İstanbul merkezli dokuz kentte gerçekleştirildi. Operasyonda 43 kişi gözaltına alındı, 23’ü tutuklandı. Operasyon kapsamında, 20 milyar TL değerinde mal varlığına el konuldu ve şüphelilerin uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarında gemi ve konteyner kullandıkları tespit edildi.
MERMER DEVLERİ TEHLİKEDE Mİ?
Temmer Mermer, Natura Mermer ve Temmer Eksport gibi dev mermer firmalarının konkordato ilan etmesi, sektörde şok etkisi yarattı. Üç firmanın geleceği ve bu süreçten nasıl çıkacakları merak konusu. Konkordato sürecinin uzatılmasıyla, borçların yapılandırılması için firmalara ek süre tanınmış oldu. Ancak bu sürecin sonunda neler olacağı henüz belirsiz.
RÜSTEM ÇETİNKAYA KİMDİR?
1977 yılı doğumlu Rüstem Çetinkaya, İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu. 1998 yılında kurduğu “Temmer Mermer” adlı şirketin Yönetim Kurulu Başkanı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nde (İMİB) yıllardır çeşitli üst düzey görevlerde bulunuyor. Çetinkaya, 2022’den itibaren İMİB Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütüyor.
İMİB’in 5 bini aşkın üyesinin olduğu ve 200’e yakın ülkeye ihracat yaptığı belirtiliyor. Birlik, “Madenlerimizi tüm dünyaya tanıtmak ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için çalışıyoruz” diyerek tanıtımını yapıyor. Bu arada Rüstem Çetinkaya’nın “İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı” sıfatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Huber Köşkü’nde bir araya gelmişliği bile var.
Çetinkaya’nın madenlere karşı olan örgütleri de sık sık hedef aldığı görülüyor. Hatta bir açıklamasında, “Söz konusu örgütler, ‘Türkiye’de metal, hatta kömür üretimi yapılmasın’ diyor. Bu Türkiye için felakettir” ifadelerini kullanmıştı.
PEKİ, “TEMMER MERMER” FİRMASI HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?
- Şirket, 1998’de Afyon’da kuruldu. Şu an İngiltere, Kuzey Amerika, Avrupa, Uzakdoğu ve Orta Asya’da bulunan 40 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
- Şirketin internet sitesinde yer verilen bilgilere göre, Temmer’e ait dört maden ocağı bulunuyor. Bunlardan birisi Bilecik’in Gökpınar ilçesinde bulunuyor. 1998’de açıldığı belirtilen ocakta, 200 bin ton mermer çıkarıldığı aktarılıyor. Üstelik burada bir de fabrikaları bulunuyor.
- Temmer’in bir diğer maden ocağı Afyon’un Şuhut ilçesinde yer alıyor. 2010 yılının sonlarına doğru açılan ocakta, yılda 40 bin ton mermer çıkarıldığı bildiriliyor.
- Şirketin maden ocaklarından biri de Eskişehir Süpüren’de. 14 yıl önce açılan madenin üretim kapasitesi 60 bin ton ve buradan çıkarılan malzeme Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
- Temmer Mermer’in son maden ocağı, Muğla’da bulunuyor. 1999’da açılan madende yıllık üretim 50 bin ton. Üretimin yüzde 90’ından fazlası Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
“Teşekkül halinde uyuşturucu madde imal etmek ve nakletmek” suçlarından kesinleşmiş 24 yıl hapis cezası bulunan ve kırmızı bültenle aranırken İstanbul’da yakalanan Rüstem Çetinkaya’nın babası Urfi Çetinkaya ise 12 Nisan 2023’te tutuklandı. 75 yaşındaki Çetinkaya şu an Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunuyor.